Çorba Terbiyelerinin Hazırlanması


Çorba terbiyeleri genellikle üç çeşittir:

1) Sütlü terbiyeler,
2) Limonlu terbiyeler,
3) Sirkeli ve sarımsaklı terbiyeler.
Sütlü Terbiyeler

Yumurta sarısı ve sütle hazırlanır. Ezme ve taneli çorbalarda kullanılır.

Kullanılacak Malzemeler: 6 kişilik bir çorba için 2 veya 3 yumurta ve 1 su bardağı süt yeterlidir.

Hazırlanması: Yumurta sarısı porselen bir kasye kırılır. Kaşıkla karıştırılarak ezilir, sonra içerisine 1 su bardağı mümkünse önceden kaynatılmış soğutulmuş süt ilave edilir, karıştırılır, çorbanın suyuyla hafif ılıklaştırılıp kaynayan çorbaya katılır. Karıştırılarak bir taşım kaynatıp ateşten alınır. Çok kaynatılırsa bu karışım albüminli olduğundan sıcağın tesiriyle albümin pıhtılaşır, çorbanın görünüşü ve lezzeti bozulur. Buna halk arasında "kesilme" denir.

NOT: Süt pastörize ise önceden kaynatmadan da yumurta sarısına konabilir.

Limonlu Terbiye

Yumurta sarısı ve limon suyuyla yapılan terbiyedir. Taneli ve miyaneli çorbaların bazılarında kullanılır.

Hazırlanması: Aynen sütlü terbiye gibidir. Yalnız, süt yerine limon suyu, çekirdekleri süzülmüş olarak konur. Terbiyenin çorbaya ilavesi aynen sütlü terbiye gibidir.

Sirke ve Sarımsaklı Terbiye

Sirke ve ezilmiş sarımsakla yapılır. Daha ziyade işkembe çorbası ve paçada kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net