Beden ve Cilt Sağlığı Hakkında (1)


Sağlığa zarar verecek durum ve ortamlardan korunmak için deride yapılacak uygulamalar çok önemlidir. Sağlıklı deri yapısı, daha sağlıklı ve bakımlı görünmemizi sağlar. Özellikle ergenlik döneminde edineceğimiz doğru alışkanlıklar, deri ve saç sağlığımız açısından önemlidir.

Beden ve Cilt Sağlığı
Beden sağlığımız için göstereceğimiz doğru davranış ve alışkanlıklar sayesinde pek çok hastalığın önüne geçebiliriz. Birkaç örnek vermek gerekirse ishalli hastalıklar, soğuk algınlıkları, cildin mikrobik hastalıkları, mantar, uyuz ve bitlenme gibi parazitlerle oluşan deri hastalıkları sağlıklı yaşam davranışları ile önlenebilir. Doğru ve düzenli bir şekilde yapılan beden temizliği uygulaması, birçok deri hastalığını hem önleyici hem de ortadan kaldırıcı bir önlemdir.

Beden sağlığının korunması, cildin güzel görünümlü olabilmesi ve gün boyunca cildimizde biriken kirin, yağın ve terin uzaklaştırılması gerekir. Özellikle ergenlik döneminde salgılanan hormonlar nedeniyle ter ve yağ bezleri bu dönemde çocukluk dönemine oranla daha fazla çalışır. Bedenin 35-38 °C sıcaklığındaki su altında sabunla yıkanması, deri üzerinde biriken tüm bu atıkların deriden uzaklaştırılmasını sağlar.
Her gün yıkanılması önerilmekle beraber haftada en az iki defa mutlaka yıkanılmalıdır. Spo ve aşırı yorucu işlerden sonra mutlaka banyo yapılmalıdır. Bedenin yıkanması sırasında sadece deri temizliği sağlanmaz aynı zamanda kendimizi daha iyi ve rahat hissederiz.
Yıkanma sırasında deri üzerinde biriken hücre atıkları, yağ, ter, kimyasal maddeleri daha kolay atabilmek için lif, kese, banyo fırçarsı gibi mekanik etkinliği artırıcı malzeme kullanılmalıdır. Lif; sabunun deriye daha etkin olarak uygulanmasını sağlar. Kese kullanımının dolaşımı artırıcı bir etkisi vardır. Ancak kesenin ciltte soyucu etki yapacak kadar kuvvetli bastırılmaması gerekir. Lif ve kese gibi malzemeler kişiye özel olup aile bireyleri ile dahi paylaşılmamalıdır.

Banyo yapılan alanın temiz olması gerekir. Bazı kişiler küveti doldurarak banyo yapmayı tercih ederler. Ancak, küvetin temiz olmaması durumunda, küvetin yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar beden ile temas ettiğinde hastalığa neden olabilirler. Bu nedenle ayakta duş tarzında akan suyla banyo yapılması önerilir.

Genel hamamlarda yıkanılan ortamın temiz olması gerekir. Kişinin havlu, terlik, lif, kese gibi banyo malzemeleri kendisine ait olmalıdır. Eğer kişi hamamda banyo yapacak ise kişisel banyo malzemelerini beraberinde götürmeye özen göstermelidir.

Banyodan sonra kişiye özel havlu kullanılmalı, iç çamaşırları ve giysiler mutlaka değiştirilmelidir. Çeşitli nedenlerle banyo yapılmadığı durumlarda da iç çamaşırlarının değiştirilmesi gerekir. İç çamaşırların pamuklu kumaştan olması cilt enfeksiyonlarından korunma açısından önemlidir. İç çamaşırlarının ciltten çıkan teri emmesi gerekir. Teri emmeyen çamaşırları giyen kişilerde, ter ve kir cilt üzerinde birikir; bu tabaka hem ciltte tahrişlere neden olur hem de mikroorganizmaların burada üremeleri için uygun bir ortam oluşmasına neden olabilir.

İç çamaşırları, yatak çarşafları, yastık kılıfları, yatak kıyafetlerinin yüksek ısıda yıkanması ve ütülenmesi gerekir. Yatak çarşaflarının haftada bir defa değiştirilmesi gerekir. Yatak kıyafetleri de haftada en az bir defa değiştirilmelidir.
Beden ve Cilt Sağlığı (2) - trksh.org (bknz)

1 yorum:

Beden ve Cilt Sağlığı (2) | trksh.org - Takip eden geride kalır dedi ki...

[...] Beden ve Cilt Sağlığı Hakkında (1) [...]

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net