Nedenlerle dolu "Olağanüstü Vücudumuz" (2)


Neden, neden, neden? Olağanüstü vücudumuzdaki akıllarda soru işareti bırakan durumların nedenleri neler olabilir? "Olağanüstü Vücudumuz"un ikinci bölümüdür.
Nedenlerle dolu "Olağanüstü Vücudumuz" (1)
- trksh.org (bknz)

Neden midemiz guruldar?
Karnımız acıktığında midemizde bir hazırlık başlar. Sindirim özsuları salgılanır. Mide kasları daha sık kasılır. Midemizden, yalnızca suyla dolu bir çamaşır makinesinin çalışırken çıkardığı sese benzeyen guruldama duyarız.
Gerginlik ve midenin çok dolu olması da guruldamaya neden olur.

Neden midemiz bulanır?
Mide bulantısı; karında bulunan bir organda, beyin ve omurilik sıvısında, hatta iç kulakta bulunan denge merkezindeki bir sorundan kaynaklanabilir. Midemiz bulandığında karnımızda bir tuhaflık hissederiz ve kusacakmış gibi oluruz.
Heyecanlandığımızda, besin zehirlenmesinde, taşıt tutmasında midemiz bulanabilir.
Mide bulantısı bir hastalık değildir; hastalık belirtisi olabilir.

Neden karnımız ağrır?
Karın bölgemizde bulunan mide, incebağırsak, karaciğer, pankreas gibi organların herhangi birindeki bir sorun karnımızın ağrımasına yol açabilir.
Kabızlık, besin zehirlenmesi, gerginlik, üşütmek ve çok fazla yemek de kaırn ağrısına neden olabilir.
Karın ağrısının nedeni; yeri, süresi ve şiddetine göre belirlenebilir.

Neden esneriz?
Esnemek, aslında bir soluk almaktır. Bu sırada ağzımız kocaman açılır. Ancak, esnemeye neyin yol açtığı tam olarak bilinmiyor.
Uykumuzun gelmesi, yorulmamız ya da sıkılmamız esnemeye yol açabilir.
Esnemek bulaşıcıdır; bunu düşünmek bile insanı esnetebilir.

Neden terleriz?
Derimizdeki gözeneklerden, çoğu su ve tuz olan bir sıvı çıkar. "Ter" denen bu sıvı havayla temas ettiğinde kurur. Bu sırada vücudumuzun sıcaklığı düşer ve serinleriz. Terle birlikte bazı zararlı maddeler de vücuttan atılır.
Spor yaptığımızda, heyecanlandığımızda ve sıcak havalarda daha çok terleriz.

Neden kaşınırız?
Derimizde sıcaklığı, basıncı ve acıyı algılayan sinir hücreleri bulunur. Derimiz zarar gördüğünde acıyı algılayan sinir hücreleri beyne uyarı gönderir. Bunun sonucunda kaşınırız.
Böcek ısırığı, alerji, bazı deri ve karaciğer hastalıkları kaşınmamıza neden olabilir.
Bazen uykumuzda bile kaşınabiliriz.

Neden titreriz?
Derimizde sıcaklığı algılayan sinir hücreleri bulunur. Üşüdüğümüzde bu hücrelerden beynimize uyarı gider. Bunun sonucunda kaslarımız hızlı bir biçimde kasılıp gevşemeye başlar ve titreriz. Bu da vücut sıcaklığımızı artırır.
Korkmak da titrememize neden olur.
Titrediğimizde tüylerimiz diken diken olur.

Neden hıçkırırız?
Akciğerlerimizin altında "diyafram" denen bir kas vardır. Bu kas, soluk alıp verdiğimizde kasılıp gevşer. Diyaframımız çok yemek yediğimizde ya da çok su içtiğimizde bazen birden kasılır ve aniden soluk alırız. Buna "hıçkırmak" denir. Hıçkırırken gırtlağımızdan ilginç bir ses çıkar.
Dakikada 4-60 kez hıçkırabiliriz.

Neden hapşırırız?
burnumuz, içine karabiber, toz gibi maddeler kaçtığında ya da nezle olduğumuzda kaşınır ve beynimize bir uyarı gider. Bu uyarıyla karın, gırtlak, diyafram, çene hatta göz kapağı kaslarımız bile aniden kasılır. Hızlı ve gürültülü bir şekilde soluk veririz. Buna "hapşırmak" denir.
Hapşırdığımızda hava, burnumuzdan saatte 160 km hızla çıkabilir.
Nedenlerle dolu "Olağanüstü Vücudumuz" (3) - trksh.org (bknz)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net