Neden tükürük salgılarız?Neden, neden, neden? Olağanüstü vücudumuzdaki akıllarda soru işareti bırakan durumların nedenleri neler olabilir?
Sindirim ağızda başlar. Dişlerle parçalanan yiyecekler tükürükle ıslanır. Tükürükte bulunan bazı enzimlerle parçalanır. Tükürükte enzimlerin dışında, mikrop öldürücü kimyasal maddeler ve su da bulunur.
Tat ve koku aldığımızda ya da çenemiz hareket ettiğinde daha çok tükürük salgılarız.
Günde yaklaşık 1-1,5 litre tükürük salgılarız.
Neden sümük salgılarız?
Burnumuza havadan toz ve mikroplar bulaşır. Yağışkan bir sıvı olan sümüğümüz bunları tutar ve akciğerlerimize ulaşmasını önler.
Soğuk algınlığı, nezle ve alerji daha çok sümük salgılanmasına yol açar.
Normalde renksiz bir sıvı olan sümüğümüz, toz ve mikroplarla karışıp koyu bir renk alır. Bazn de katı hale gelir.
Neden gözyaşı salgılarız?
Göz kapaklarımızı her açıp kapadığımızda, gözyaşımız gözlerimizi yıkayıp temizler ve burnumuzun içine akar. Böylece havadan bulaşan toz ve mikroplar vücudumuzdan atılır.
Gözümüze bir şey kaçtığında, nezle ya da alerji olduğumuzda daha çok gözyaşı salgılarız.
Günde yaklaşık 0.75 - 1 gram gözyaşı salgılarız.
Neden göz kırparız?
Vücudumuzun en hızlı kasılıp gevşeyen kasları göz kapaklarında bulunur. Göz kapaklarımız açılıp kapanarak gözyaşının yayılmasını ve gözlerimizin nemli kalmasını sağlar.
Gözümüze bir şey kaçması da göz kırpmamıza neden olur.
Fark etmesek de dakikada 20 kez göz kırparız. Göz kırpmazsak gözlerimiz kurur.
Neden ağzımız sulanır?
Sevdiğimiz bir yiyeceği gördüğümüzde ya da kokusunu duyduğumuzda vücudumuzda sindirim için bir hazırlık başlar. Bunun sonucunda daha çok tükürük salgılanır ve ağzımız sulanır.
Tükürüğümüz yiyeceklerin kayganlaşmasını da sağlar. Bunun sonucunda yiyecekler sindirim yollarından daha kolay geçer.
Neden yüzümüz kızarır?
Heyecanlandığımızda, öfkelendiğimizde, utandığımızda ya da vücut sıcaklığımız arttığında yüzümüz kızarır. Çünkü buradaki deride bulunan kan damarları genişler ve bu damarlardan daha fazla kan geçer. böylecek yüzümüz kırmızı görünür.
Derin derin soluk alıp vermek yüzümüzün kızarıklığının geçmesine yardımcı olur.
Neden kulağımız çınlar?
Dışarıdan bir ses gelmediği halde "çınlama" denen uğultuya benzer hoş olmayan bir ses duyarız.
Uzun süre gürültülü ortamda kalmak, başımızı çarpmak, bazı kulak hastalıkları ve bazı ilaçlar kulak çınlamasına neden olabilir.
Kulak çınlaması bir hastalık değildir, ancak bir hastalığın belirtisi olabilir.
Neden ateşimiz çıkar?
Normalde vücut sıcaklığımız yaklaşık 37 derecedir. Hastalandığımızda bağışıklık sistemimiz mikroplara karşı harekete geçer. Bunun sonucunda vücut sıcaklığımız artar, yan, ateşimiz çıkar.
Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir.
Ateşimiz 41 derecenin üzerine çıktığında vücudumuz tehlike altına girer.
Nedenlerle dolu "Olağanüstü Vücudumuz" (2) - trksh.org (bknz)
Nedenlerle dolu "Olağanüstü Vücudumuz" (3) - trksh.org (bknz)
0 yorum:
Yorum Gönder