Bağlama Dersleri: 3-4


Aşık Veysel Şatıroğlu'nun resmi
Bağlama derslerim devam ediyor. Bir aylık ders içeriğini sizlerle paylaşmak istemiştim. Bir aylık ders bugün bitti. Üçüncü ve dördüncü dersi birleştirip yazıyorum. Diğer iki ders konusuna buradan ulaşabilirsiniz: Saz Kursuna Başladım ve Bağlama Kursu: Ders 2 . Bu yazımla Bağlama Dersleri yazı serisine son veriyorum, noktalıyorum. Umarım Nasıl Saz Çalabilirim? diyenlere veya bağlama öğrenmek isteyenlere, en azından kafalarındaki soru işaretlerini giderecek kadar yardımcı olabilmişimdir.

Üçüncü Ders: Bu derste türkü öğrendim. İlk türküm "Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım" oldu. Daha önce öğrendiğim Üst-Boş-Boş-Alt-Boş-Alt-Üst-Boş metodu ile çalınıyor. Türkünün orjinalini dinlediğimde daha hoş ve benimkinden farklı olduğunu gördüm. Ama Sezen Aksu'nun Ne Ağlarsın'ını dinlediğimde oradaki saz sesinin, benim çaldığıma benzediğini anladım (sanırım aynısı).

Her zaman olduğu gibi ilk yapmaya başladığımda çok zorlandım. Geçişleri yapamadım. Hızlı çalmak gerekiyordu. Önemli olan metronomu bozmamakmış. Notlara yanlış basılsa da metronom korunmalıymış. Gerçekten de öyle olduğunu anladım sonra. Çalıştıkça notalara tam basmaya başladım. Metronom konusunda da sorun olmadığı için bir sonraki derste çok rahat ve iyi çaldım. Bu dersten sonra bu işlerin püf noktasının alışmak olduğunu anladım. Parmağını alıştırmak, bileğini alıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Alışmak için de bol bol çalmak ve çalışmak gerektiğini gördüm.
Ne Ağlarsın Zülfü Siyahım adlı türkünün orjinaline ulaşmak için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: http://www.sazkursu.fr/ne-aglarsin-benim-zulfu-siyahim-turku-notasi-1.html . Ritmiyle birlikte notalarını ve sözlerini görebilirsiniz. Ve Sabahat AKKİRAZ'ın ağzından dinleyebilirisiniz.

Dördüncü Ders: Tahmin ettiğim gibi türküyü iyi çalıyordum. O yüzden dersin başında bir kere çaldım ve hoca tamam dedi, yeni bir alıştırma yazmaya başladı. Alıştırma, güzel bir şeye benziyor. Fakat derste parmaklarım, ellerim, bileğim koptu resmen. Neden öyle oldu bilmiyorum? ( Sazı henüz tamamen doğru tutmadığımdan olabilir).

Alıştırma tek tellerle ilgili bir şey. İlk altı nota üst tel ile çalınıyor. Çoğu alt tel ile çalınıyor. Ritimde Üst-Alt şeklinde. Yani birinci notaya tele üstten vuruyorum, ikinci notaya alttan vuruyorum, üçüncüye üstten, dördüncüye alttan ...  Derste alıştırmanın yarısına kadar geldim. Şimdilik üçüncü dersin başlarındaki gibi yavaş çalıyorum. Önümde bir hafta var. Bakalım sonradan düzeltebilecek miyim? Bu işe uygun olup olmadığımı ya da hocanın deyimiyle bende umut olup olmadığını bu belirleyecek gibi :)

3 yorum:

elif dedi ki...

ben uzun surelik baglama caldıktan sonra özel bir durumum yuzunden bir kısım notaları unuttum simdi ise internet sitelerinden yardım alıyorum iyi bir cözum mu acaba ama yaında baglama calmayı örenmey gidecegim saz severlere selam...

israfil dedi ki...

slm arkadaşlarım ablalarım ağbeylerim ben saz kursuna hiç gitnedim ama saz çalabiliorum yaklaşık 20 30 parça filan biliorum sizden nasıl yardım alabilirim yardimlarinizi bekliorum acele cwp bekliorum arkadaşlarim ağbeylerim ablalarım

sibel dedi ki...

yok

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net