wpMU Nedir? Nasıl Kurulur?


wpmu kurulum
Wordpress MU nedir? : Wordpress MU yani Wordpress Multi User, çoklu kullanıcılı blog demektir. Wordpess blogunuza kayıtlı kullanıcıların, kendi adlarıyla sizden alt domain veya klasör olarak bir wordpress blog temin edebileceği bir sistemdir. wordpress.com veya blogspot.com gibi sitelerde de görülebileceği gibi blog dağıtma işlerinde kullanılmaktadır. site.com benim sitem olsun ve bu sitede Wordpress MU kurulu olsun. Blog siteme "alias" kullanıcı adıyla üye olan birisi aynı zamanda benden bir blog temin etmiş olacak. "alias.site.com" adresi şeklinde bir wordpress blog edinecek. Olay budur. Kısacası, kayıtlı kullanıcıların bir bloga sahip olabilecekleri wordpress blog sistemidir. Üyelerinize blog dağıtıyorsunuz.

Wordpress MU sürümlerini nereden temin edebilirim?: wpMU'yu güvenilir bir şekilde wordpress'in kendi sitesinden indirebilirsiniz. En son sürümünü buradan temin etmeniz mümkündür: Wordpress MU indir.

Wordpress MU nasıl kurulur?: İndirdiğiniz dosyaları .rardan çıkarıp sitenizin FTPsine attıktan sonra kuruluma geçebilrsiniz. (Tabiki sitenizin panelinden database adı ve kullanıcı bilgilerini oluşturduktan sonra...) Kurulum oldukça basittir. Normal wordpress ile aynı denilebilir. Yine de yardıma ihtiyacınız varsa veya olursa şuradan wpMU'nun kurulumuna bakabilrisiniz, resimli olarak anlatılmış: http://www.wpturkey.com/wordpress-mu-kurulumu-resimli-anlatim/

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NOT: Önemli bir noktadan bahsedeceğim. Wordpress MU'yu kurduktan sonra çalışması için hostunuzun Wildcard özelliğine sahip olması gerekmektedir. Bu konu hakkında hostunuzdan bilgi almalısınız. Host sahibinizle görüşürüp wpMUnun kurulacağı siteye bu ayarları yapmasını isteyiniz.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kısacası Wordpress Multi User sistemi budur. DNS ayarları yapıldıktan sonra wpMU'yu kullanabilirsiniz. Kurulumdan ve DNS ayarlarından sonra olmadı diye hayal kırıklığına uğramak istemiyorsanız; cpanelinizden subdomains kısmına girip "*" (yıldız) eklemeyi unutmayın. Eğer yapmazsanız alias.site.com'da blog oluşmaz. Bunu hostunuz yapmayabilir çünkü bu ayarı siz yapabilrsiniz. Yetkisi var diyerek hostunuz bu adımı atlayabilir. Bahsettiğim alt domain hikayesi:

Alt Domain Ekleme

4 yorum:

WordPress MU | E. Ali dedi ki...

[...] Dış bağlantılar: WP MU nedir ve nasıl kurulur? [...]

Serkan Kaan Uygur dedi ki...

Selamlar. Bilgiler için çok teşekkür ederiz. Peki Wordpress 3.0 kurulu. Bunu MU'ya çeviremez miyiz ?

admin dedi ki...

@Serkan Kaan Uygur
WP'yi wp-MU'ya çevirmek teknik olarak mümkün değildir. Çünkü WP ve wp-MU, aynı script olsalar da farklı sistemlerdir. Fakat WP'dekileri wp-MU'ya aktararak istediğini gerçekleştirebilirsin (wp-MU'yu mutlaka kurman gerekir. wp-MU kurulumundan sonra WP'dekileri "İçe Aktar-Dışa Aktar" yoluyla wp-MU'ya taşırsın ve böylece WP'yi wp-MU'ya çevirmiş olursun).
+++ Düzenleme +++
"Wordpress 3.0" kurulu olduğunu atladım sanırım. Eski sürümlerde daha önce belirttiğim gibi bu mümkün değildi. Fakat 3.0 sürümü ile bu mümkün hale gelmiş. Ayrıca Wp 3.0'da gerçekten birçok yeni özellik var. "3.0" sürümü ile gelen en yeni ve güzel özelliklerden biri de "Wordpress 3.0 ile Çoklu Blog Oluşturabilmek". Yani, bundan sonra wp-MU, normal wordpress paketinin içinde sunulacak. Eskisi gibi wp-MU ve normal WP diye bir kavram olmayacak.
(Ortalıkta dolaşırken rastladım ve hatalı yanıtımı düzeltmek istedim. Ayrıntılar için sayfayı ziyaret edebilirsin: http://www.yakuter.com/wordpress-3-0-ile-coklu-blog-olusturmak/)

SAYFAM.TK dedi ki...

Merhaba ben herseyi yaptim yalniz yeni üye katıt olunca aktivasyon mali sorunsuz gidiyor maildeki aktivasyon linkine tıklayip etkinlentir dediginde gecersiz aktivasyon diyor bunu nasıl cözebilirim,

ikincisi üye olunurken kullanıcı temeasini sectirmesini istiyorum wpmu select theme diye bir eklenti kurdum fakat oda olmadı yardımcı olabilecek arkadaslara simdiden tesekkür ederim.

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net