Hindistan ve Yoga


Tatilinde sağlık ve yeni bir yaşam tarzı arayanlara tavsiye edilebilecek en güzel yer yoganın doğum yeri olarak bilinen Hindistan'dır. Ruhun ve zihnin dinlenmesini, vücudun tüm toksinlerden arınıp yenilenmesini sağlayan yoga ve dünyanın başka hiçbir yerinde tanık olunamayacak Hindistan manzaraları tatilinize renk katabilir ve size çok farklı deneyimler kazandırabilir.

Yoga

Binlerce yıldır Hindistan’da canlı tutulan yoga bir yaşam tarzı, hatta ilimdir. Türkiye'de ise yoga, son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır.  Bu nedenle Hindistan’daki ve Türkiye’deki yoga uygulamaları birbirinden farklıdır. Ülkemizdeki yoga eğitmenleri belli guruların eğitimlerinden yogayı öğrenmiş ve özümsemişlerdir. Eğitmenler, yalnızca o guruya bağlı olarak eğitim verirler.

Yoga mistik bir şey gibi düşünülür. Ancak sanıldığının aksine gizemli ya da farklı bir şey değildir. Yoganın ana fikri arınmaktır. Ruh ve beden sağlığı, dengeli hale getirilerek arıtma işlemi gerçekleşir. Bunun sonucunda arınan insan bilgiye ulaşır. Yoga felsefesi, "evrende gizlilik ve sır yoktur" der. Arınan, bilgiye ulaşan ve kalp gözü açılan kişi yoga felsefesini kavrar.

Yoganın bir din olduğuna dair doğru olmayan bir anlayış bulunmaktadır. Bu yanlış anlayışın temel sebebi, yoganın Budistler tarafından dünyaya tanıtılmış olmasıdır. Ancak bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır: Yoga Buda’dan ve bilinen tüm dinlerden daha eskidir. Bununla birlikte yoganın başlangıç tarihi tam olarak bilinmemekte ancak 7000 yıllık Bhagavat Gita, Ramayana gibi Veda metinlerinde yoganın tanımı yapılmakta ve yoga felsefesinden bahsedilmektedir.

Yoga hakkında bilgi sahibi olanlar veya daha önce ilgilenmiş olanlar bildiklerini Hindistan’da pekiştirip geliştirebilirler. Hindistan’da yoga, hayatın her alanında her anında size katkı sağlayacak bir deneyim olabilir. Zihninizin ve bedeninizin hareket kabiliyetinin ne kadar geniş olduğunun farkına vararak kendinizi yeniden keşfedebilirsiniz. Eve döndüğünüzde evden çıkan kişi ile aynı kişi olmadığınızı fark edip yeni kendinizi daha çok sevmeniz mümkündür.

Rishikesh
Hindistan'ın şehirlerinden biridir. Delhi'ye yaklaşık olarak 250 km uzaklıktadır. Şehir, Himalayaların yamaçlarına kuruludur ve şehrin ortasından Ganj Nehri geçer. Aynı zamanda Rishikesh, birçok yoga merkezinin bulunduğu, turistlerin rağbet ettiği yerlerden birisidir.

rishikesh

Rishikesh için "yoganın kalbi" demek yanlış olmaz. Çünkü yoga denilince dünyada akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir. Öyle bir yer ki John Lennon'un "Happy Rishikesh" adlı şarkısında bahsedilir (Şarkısının bir bölümünden: "Everything you need is here, and everything that's not here is not there"). Eşsiz doğa manzaraları ile bambaşka bir diyar. Rishikesh'te sarı - turuncu ipek sarilerin içinde gülümseyen insanları görmek bile ruhunuza huzur verir.

Hindistan'a nasıl gidilir?
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Delhi seferleriyle Hindistan’a direkt ulaşmak mümkündür. Ayrıca Emirates, Air Jordan, Air Arabia ile de aktarmalı olarak Hindistan'a ulaşılabilir. Hindistan içinde kara yollarından çok trenleri tercih etmek daha mantıklıdır. Çünkü trenler, daha konforlu ve hızlıdır. Bunun için özellikle Rajdhani Express ve Shatabdi isimli hızlı trenler seçilebilir.

1 yorum:

metin çekiç dedi ki...

merhaba bana acaba Rishikesh te tavsiye edebileceğiniz Yoga olulu varmıdır,ben sadece 3 haftalık bir kurs almayı düşünüyorum,selamlar
metin çekiç

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net