Domuz Gribi misiniz acaba ?


Evet kuş gribinden sonra bir başka vaka geliyor, ne yazık ki: Domuz gribi. Meksika'da ölümlere neden olan bu virüs dünyayı içten içe saran bir hastalık haline geldi. Türkiye'ye çok şükür daha gelmedi ama gelmeyecek diye bir şey de yoktur malesef. Tam da turizm mevsimi yaklaşıyor, kaçınılmaz .

Artık insanlar birbirinden şüphelenir oldu :] Grip birisini gördüğüm zaman yanından uzaklaşmak istiyorum. İnsanda psikolojik bir etki yapıyor ister istemez. Bu virüs hakkında yaptığım araştırma sonuçlarını paylaşmak istedim.

Aslında bu bir domuz hastalığıdır. Domuzlar arasındaki temas yoluyla geçiyor. Fakat bilindiği gibi artık bu virüs sadece domuzdan domuza bulaşmıyor. İnsandan insana bulaşma evresine gelmiş. Normal bir enfeksiyon gibi temas dışında  solunum yolları ile de bulaşabiliyor. Başta domuzlardan insanlara geçti.

Domuz eti tüketimi ile bulaşmıyor.  Zaten 150 derecek sıcaklık civarında yok oluyor.  Son söylediğim bizi ilgilendirmiyor zaten: Bilindiği gibi islam dininde domuz eti yemek haramdır.

Başta kuş gribi dedim aklıma geldi. Domuz virüsü yani A/H1N1, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyormuş. Yani yeni bir grip türü oluyor. Bu yüzden de bu virüse karşı insanın doğuştan gelen bağışıklığı yok. Şu an domuz gribi aşısı henüz keşfedilememiştir. Fakat tedavi amaçlı bir ilacın olduğunu duydum. Bu ilaç virüsü tam anlamıyla yok etmiyor. Hastalığı kırmak anlamında etkili oluyor ve ilacın ne kadar erken kullanılması o kadar etkiliymiş.

Hastalıktan nasıl korunuruz? Hepimiz eminim bunu düşünüyoruz. Hastalık Avrupa'ya sıçramış durumda. Bize de vurması halinde ne yapacağız kim bilir. Televizyonda haberlerde izlemiştim. Hangi kanal tam hatırlamıyorum. Bir doktor bir şeyler anlatmıştı. Ve birkaç kaynaktan da baktım ki birbirini tutuyor. Sonuç olarak; bu hastalıktan korunmak çok basit. Hapşırırken ya da öksürürken mutlaka mendil veya peçete kullanmalıyız. El temizliğimize dikkat etmeliyiz. Her zaman yaptığımız veya yapmamız gereken gibi bol su ve sabunla yıkamalıyız. Yani normal gribe karşı aldığımız önlemler diyebilrim.
"Nerede fakir ülkeler var, orada bir ton mikrop çıkıyor." desem yeridir herhalde. Bu sözümü açıklamak isterdim ama gayet açık zaten. Son olarak, Dünya Sağlık Örgütü kontrölden çıkabilecek bir virüs olduğunu söylüyor, umarım sonumuz kötü olmaz.
Domuz gribi hakkında detaylı bilgi almak için wikipedia sayfasına bakınız: http://tr.wikipedia.org/wiki/Domuz_gribi

2 yorum:

Javacikiz dedi ki...

Domuz gribi hakkındaki yazını severek okudum. İnsanlar bilinçlenmeli bu konuda. Güzel bir blog :) Başarılar.

admin dedi ki...

Teşekkür ediyorum :}

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net