Sitelerin eski halini görmek ister misiniz?


Uzun zamandır takip ettiğiniz ama sonradan kapanmış bir site varsa ve o siteyi özlüyorsanız ya da bu durum kendi siteniz için geçerli ise sitenin eski indekslerine bakıp hatırlamak istemez misiniz? Cevabı evet ise bu site tam size göre: http://www.archive.org/ Çoğu kişi bu sistemi biliyordur ama bilmeyenler için faydası olur diye düşünüyorum.
Siteler kapandıktan sonra içerik silinmiş oluyor ve bir süre sonra sitelerin indeksleri Google'dan siliniyor. Tabiri yerinde ise o siteden eser kalmıyor. (Google böyle bir servis yapsa güzel olur)
İnternet Arşivi diye bir sistemden bahsedeceğim. Web Archive denilen bu sistem, sitelerin indeks sayfalarını arşivliyor. O yüzden sadece indeks sayfalarını görebiliriz. Tabi bunun için sitenin uzun süredir var olmuş olması ve iyi bir konuma sahip olması gerekiyor. Çünkü arşivlenen siteler bu özelliktedir. Toplam 2 aylık yayın hayatı olan bir sitenin indekslerini kolay kolay göremeyiz.

Google'un eski logosu

İnsan eski indeksleri görünce bir tuhaf oluyor. O eski günlerini hatırlıyor. O anki konumunu. Bir anda o siteyi yeniden oluşturmak istiyor. Yeniden kurmak istiyor. Ama geçici. Geçici olduğu halde bazen amansız amansız o duygular depreşiyor.

Bu sayede istediğiniz web sitelerin arşivlerine bakabilirsiniz. Eskiden sitelerin görünümü nasıldı, durumları ne idi, şimdi nedir? Örneğin Google :) Google hep böyle miydi? Tabiki hayır. Gittikçe gelişti ve inanılmaz servisleri ile karşımızda. Google'un eski hallerinden en eskisi: http://web.archive.org/web/19981202230410/http://www.google.com/ . Mynet, facebook gibi merak edilen sitelerin hepsine bu şekilde bakabilrsiniz.

Siteyi yukarıda verdim, zaten. Wayback Machine bölümünden site url'sini yazarak sitenin indeksleri varsa kolayca ulaşabilirsiniz. http://web.archive.org/collections/web.html sayfasından da o alanı daha kolay görebilirsiniz. Şahsen ben takip ettiğim ve sahip olmuş olduğum tüm sitelere bakıyorum, neydi o günler diyorum:} Eminim siz de aynı hislere kapılacaksınız. Derin ve güzel duygulara kapılmanız dileğiyle ...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net