Saz Kursuna Başladım


Uzun süredir gitsem mi gitmesem mi diye tereddüt ettiğim bir konu idi. Sonunda bir neticeye bağladım. Ve doğru zamanın bu zamanlar olduğunu düşünerek bağlama kursuna yazıldım. (Saz kursunun ücretini merak edenler için) Haftada bir gün (günde bir saat), birebir şeklinde bir kurs. Ayda 4 saat olmuş oluyor. Aylık 120 lira.
Bağlama, gerçekten sevdiğim ve istediğim bir şey idi. Sazın sesi çok hoşuma gidiyor. Çalabilmek ne de hoş olur diye düşünürüm. İnşallah ben de hayran olduğum saz çalanlar gibi saz çalabilirim.
Bugün ilk bağlama dersi için yola çıktım. Bir saat önce gittim ve gitar dersine de girdim :}  İlk dersimiz olacak ya kulağımız alışsın, ortama alışalım dedim. Ders bir saat sonra başlayacaktı. Saat iki oldu hoca yok. Biraz işi varmış sanırım, gecikti, saat iki buçukta derse başladık.

Saz-Bağlama Resmi
İlk derste ne yapılır. Sazı tutmayı, mızrapı tutmayı öğrendim. Bir de LA notasını öğrendim. Genelde türküler bu notayla söylenirmiş. İşte temel bilgilerden sonra egzersizlere geçtik. Birinci alıştırma Üst-Boş-Üst-Alt idi. Başta karıştırdım. İlk ders heyecanı da olsa gerek. Sol-Sol-Sol-Sağ-Sol gibi düşündüm ve o yüzden ÜST'ü fazla yaptım. Fakat sonra farkında vardım ve düzelttim. İşte bunu artık refleks haline getirmem gerekiyormuş. Onun için de ne yapacağız, çalışacağız. Evde yavaş-hızlı şeklinde, 4 ve 4'ün katları kez çalıp durma gibi çalışmalarla uğraşacağım. Emek istiyor, istekli olmalısın, unutmaman için sürekli çalmalısın ki alışkanlık olsun.

İkinci alıştırma ise biraz daha zor gibi fakat kolay. Üst-Boş-Boş-Alt-Boş-Alt-Üst-Boş şeklinde... Açıkcası ilkinden daha kolay yaptım.

Üçüncü alıştırma ise alt ve üst tellerle ilgili bir şey. Orta tel ile işimiz yok idi. LA notası pozisyonunda ilk alıştırmadaki Üst-Boş-Üst-Alt ritmi ile aynı olacak şekilde önce üst tele üstten, sonra alt tele alttan ve sonra üst tele alttan vurdum.

İlk bağlama dersi alıştırmaları bu şekilde idi. İlk günüm, ilk dersim böyle geçti. Haftaya MEY Müzik Defteri ile tekrar gideceğim. O zamana kadar öğrenebilmek için gayret edip, çalışmam gerekiyor. Artık her gün çalışırız. İlk başta acaba bağlamaöğrenebilecek miyim? Çalabilir miyim la? Hadi başaramazsam? gibi kendi kendime çok soru sordum. İlk dersten sonra bu tür karamsarlıkların gerekesiz olduğunu gördüm. Sanki öğrenen anasının karnında mı öğrendi? . Biz de herkes gibi öğreniriz, umarım.

2 yorum:

Bağlama Kursu: Ders 2 | trksh.org - Takip eden geride kalır dedi ki...

[...] Geçen hafta yazdığım yazıda saz kursuna başladığımı söylemiştim. Ve ilk derste neler yaptığımı, neler öğrendiğimi anlatmıştım. Kısacası dersi anlatmıştım: Saz Kursuna Başladım [...]

Halil dedi ki...

Merhaba arkadaşım çok tşkler..güzel bir paylaşım yapmışssın.Bende haftaya başlıyorum ama korkularımda yok diyemem..Ama ögrenmek için çok hevesli biriyim..Bakalım inşallah çabucak kaparız bir şeyler yoksa ben sitrese girerim canım sıkılır..Tabiki çok çalışmak lazım yaptığın seyleri unutmamak gibi birŞey..Çok saqol senın mesajın iyi destek oldu bana..

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net