Bir Dost: Arkadaşlık Üzerine



Arkadaşlık
Bir yolunu bulup kaliteli arkadaşlar edinmek, arkadaşlıklar kurmak kolay değildir. Gerçek arkadaşlıklar, sahip olduğumuz yaşamın anlamıdır. Arkadaşlarımızla kimi zaman sıkıntılarımızı kimi zaman mutluluklarımızı paylaşırız. Zamanımızın önemli bir kısmını onlarla geçiririz. Bu anlamda, yaşamımızda onların bizim için ayrı bir yeri vardır. O yüzden çoğu şeyimizi paylaştığımız dostalarımızla, arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkilerin kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz. Eğer uzun ve sağlıklı bir arkadaşlık istiyorsak, arkadaşlık ilişkilerimizin kaliteli olması için kendimizin ve arkadaşlarımızın sahip olması gereken nitelikleri göz ardı etmemeliyiz.

Bir dost, destekliyici olmalıdır. Yaşamımızdaki hayallerimizi, tutkularımızı, hedeflerimizi desteklemelidir. Bu destekleme birçok şekilde gerçekleştirilebilir. Örneğin; "Moral Desteği". Gerçek bir arkadaş, hiçbir zaman sizin cesaretimizi kırmaz, motivasyonunuzu olumsuz etkilemez.

Bir dost, dürüst olmalıdır. Ve sadece iyi şeylerde değil, kötü şeylerde de bu dürüstlüğünü sergilemelidir. Eğer yanlış  veya uygun olmayan bir şey yapıyorsak bize bunu söyleyebilmelidir. Bu gibi durumlarda dürüst olmaktan korkmamalı, çekinmemelidir (Ne de olsa "Dost Acı Söyler"). Bu nedenle dürüstlük, arkadaşlık ilişkilerinde oldukça önemlidir. Arkadaşlar arasındaki güven duygusu açısından da iyi bir arkadaşta olması gereken niteliklerdendir.

Bir dost, her zaman yanımızda olmalıdır. Ne olursa olsun, iyi ve kötü zamanda senin için var olmalıdır. Unutma ki daima seninle olanlar senin gerçek arkadaşların olabilir. Çünkü arkadaşların seninle birlikteyse, seni yalnız bırakmıyorlarsa hangi durumda bulunduğun hiç önemli değildir. Bulunduğun kötü durumu unutman için ne kadar da güzel bir şey ...

Bir dost, güvenilir olmalıdır. Bazen arkadaşlık, paylaşmak demektir. Başkalarının bilmemesi gereken şeyleri paylaştırmayı gerektirebilir. Kimi zaman arkadaşlar arasında kalması gereken şeyler olur. Bu yüzden kişiler, birbirlerinin sırlarını saklayabilmelidir. Bu tür davranışlar arkadaşlar arasındaki güven duygusunu pekiştirirken yalancılık, lafçılık, kin gütme, düzenbazlık gibi olumsuz tutum veya davranışlar, arkaşlıkları zedeler. Her zaman güvenebileceğiniz kişilerle arkadaş olduğunuza emin olun.

Bir dost, saygılı olmalıdır. Saygı, ikili ilişkilerde çok büyük bir yere sahiptir. Kişi, hem kendisine hem de çevresine karşı saygılı olmalıdır. Kişinin öz saygısı ve başkalarına olan saygısı birbirini tamamlamalıdır. Unutulmamalıdır ki saygının olduğu yerde sevgi de olur. İlişkiler de saygı ve sevgi çerçevesinde kalıcı olabilir. Arkadaşlığına inandığınız kişilerin saygı duyan ve saygı duyulan kişiler olması bu açıdan önemlidir.

Bir dost, yalnızca bunlardan ibaret olmamalıdır. Elbette ki iyi bir arkadaşlık için daha fazla kriter gerekebilir. Bu kriterler, kişilere göre değişkenlik de gösterebilir. Kimilerine göre "A" kimilerine göre "B"dir. Fakat bilinmesi gereken şey arkadaşlıkların tek taraflı olmadığıdır. Bir ayna misali, nasıl bir arkadaş istiyorsak biz de istediğimiz kadar olabilmeliyiz.
Birçok şey üzerine söylenmiş güzel sözler vardır. Arkadaş ve Arkadaşlık Üzerine de söylenmiş anlamlı sözler yok değildir. Göz atmanızı tavsiye ederim: http://www.egitmenim.com/sozler/sz12.htm

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net