Mavi Ekran Hatalarının Sebepleri ve Çözümleri


Mavi Ekran Hatalari
Eminim ki dünyadaki bilgisayar kullanıcılarının yüzde elliden fazlası en az bir veya iki kez mavi ekran hataları ile karşılaşmıştır. Bunlar, çok sık rastlanan baş belası hatalardır. Bu yüzden mavi ekran hataları kimi zaman can sıkıcı sorun haline gelebiliyor. Abartısız olarak şunu söyleyebilirim ki bu tür bilgisayar hataları insanları yıldırıyor. Eğer bilgisayarınızın bakımı için zaman ayırıp bilgisayarınıza düzenli olarak bakım yapmazsanız bu tür korkunç hata mesajlarıyla, hata ekranlarıyla karşılaşmanız kaçınılmazdır.

"Mavi Ekran Hataları"nın birçok nedeni vardır. Bu hataları ortadan kaldırmak veya hatalarla karşılaşma olasılığını azaltmak için de birçok çözüm yolu bulunmaktadır.

Mavi ekran hatasının sebebi genellikle donanımsaldır (RAM, HDD, Anakart ...) . Hata, bilgisayarınızın bir donanımından kaynaklanacağı gibi yazılım hatalarından da kaynaklanabilir.

Aşağıdaki 5 temel ipucu, karşılaştığınız mavi ekran hatalarının sebepleri ve çözümleri konusunda size yardımcı olacaktır.

1) Bilgisayar Belleklerinden(RAM, Windows Belleği) Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Mavi ekran hatalarının büyük bir çoğunluğu RAM'den kaynaklanmaktadır. RAM'in arızalı olması, yanlış takılmış olması, takıldığı yerde bir problemin olması gibi durumlar, mavi ekran hatasıyla karşılaşmanızın nedenleri arasındadır. Bunun dışında düşük bellek kalitesinden dolayı da mavi ekran hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu problemi CMOS ayarlarından gecikme süresini 3'ten 2'ye şeklinde değiştirerek çözebilirsiniz. Çözüme ulaşamadıysanız yeni bir RAM almanız tavsiye edilir.

2) Anakarttan Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Anakartınızda bir problem varsa mavi ekran hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda hatayı çözmek için elinizden bir şey gelmez. O yüzden Anakarttan kaynaklanan mavi ekran hatalarının çözümü için yeni bir anakart almanız tavsiye edilir.

3) CPU'dan Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Mavi ekran hatalarının ana sebebi CPU değildir. Fakat hatanın CPU'dan kaynaklanma olasılığı da vardır. Bu durumda, CPU frekans ayarını (CPU Frequency) düşürerek çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz.

4) Donanım Sürücülerinin Hatalı Yüklenmesinden Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Yeni bir donanımın sürücüsünü yüklediğimizde veya donanım sürücülerinin güncellemelerini yaptığımızda bu hata karşınıza çıkabilir. Bu durumda, sürücünün yanlış yüklenmesi, sürücünün hatalı olması, donanım uyuşmazlığı gibi olasılıklar söz konusudur. Hatanın donanım sürücüsünden kaynaklandığını düşünüyorsanız bilgisayarınızı "Güvenli Mod"da çalıştırıp sürücüyü kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında bilgisayar donanımlarınızın uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir.

5) Birden Fazla Kullanılan Anti-Virüs Programlarından Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Bazı bilgisayar kullanıcılarında "ne kadar çok anti-virüs programı kullanırsam bilgisayarım o kadar çok korunur" anlayışı vardır. Oysaki bu düşünce tamamen yanlıştır. Hatta tam tersini düşünmek mümkündür. Sisteminizde kullandığınız anti-virüs programları birbirleriyle çakışır. Mavi ekran hatalarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. ,Sisteminizde birden fazla anti-virüs programı barındırmamalısınız. Bu nedenle anti-virüs programları konusunda "Bir tane kullanın, en iyisini kullanın" anlayışı daha doğrudur.
Tavsiye Mavi ekran hataları konusunda daha ayrıntılı bir döküman için buraya bakmanızı tavsiye ederim: Mavi Ekran Hataları ve Çözümleri

2 yorum:

talha dedi ki...

bn bu hata çıkıyor genellıkle oyunlara gırerken bu hatayı alıyorum neden acaba hdd yenı değiştirdim

Ufuk dedi ki...

Selam Öncelikle çok teşekkür ediyorum.Bizi bilgilendirdiğiniz için...Ama kimse bunları bilmez.Bilmediği gibi yanlış bilgiyi üstüne basa basa tekrarlarlar hatta inatlaşırlar.Ve buda çok kötü olumsuzluklara sebebiyet verebilir.O yüzden bilelim veya bilmeyelim tek kelime her zaman heryerde saygılı olmak en iyisidir...

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net