Rahat Uyumanın Etkili Yolları


Uykusuzluk, uyuyamama hastalığı, toplumumuzda giderek yaygınlaşmaktadır. Aslında bu yaşam tarzımızla alakalı bir durumdur. Hayatımızın sıkıntılı, stresli, zorlu geçmesinin bir sonucudur. Ev ve iş hayatımızdaki problemlerle uğraştığımızı düşünürsek günün sonunda rahat bir nefes almamızın, gevşememizin ne kadar zor olduğunu anlarız. Uyku eksikliği endişesi de uykusuzluk nedenleri içinde bir kısır döngüdür.

Rahat Uyumanın Yolları
Uykusuzluk sorununun çözümü için çeşitli ilaç ve yöntemler bulunmaktadır. Birçok kişi uykusuzluk için ilaç kullanmayı tercih etmektedir. Fakat ilaç kullanma eğilimi bizim için kötü sonuçlar doğurabilir. Sabah kalktığınızda halsizlik, yorgunluk, sarhoşluk gibi durumlar bizi rahatsız edebilir. Çünkü bu gibi durumlar bizi çalışma hayatınız da dahil olmak üzere her alanda olumsuz etkiler. Darbe yeriz, nakavt oluruz.

Sağlık sorunlarının çözümünde doğal yöntemleri kullanabilmek çok önemlidir. Bu ve yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı uykusuzluk sorunu için doğal çözüm yolları en iyisidir. Aşağıdaki 5 doğal ipucuyla uykuya dalmak, uykunuzu almak çok kolay. İşte dikkate alınması gereken ipuçları:

1)Sıcaklık Kontrolü: Uyuduğunuz odanın sıcaklığı oldukça önemlidir. Odanın sıcaklığının yüksek olması uyuyabilmeniz için bir engeldir. Oda sıcaklığını 21 santigrat (=70 fahrenayt derece) altında tutmanız sizin için iyi olacaktır. Soğuk havalarda yatağı gidip örtünmeden önce klimayı kapatın. Ve odanızdaki pencerelerin kapalı olduğundan emin olun. Çünkü açık pencereler, ısının dışaıya yayılmasına ve gürültünün içeri girmesine izin verir.

2)Kafein:  Öğleden sonra kafeinli bir şey tüketmek akılsızcadır. Çünkü kafein, beyni sürekli çok aktif tutar. Bu da uykunuzun engellenmesi anlamına gelmektedir. Çoğumuz sabahları kahve içeriz. Ondan sonra da gün boyunca kafein tüketmeye devam ederiz. Bunun en güzel örneği koladır. Bir başka örneği ise çaydır. Çay, az da olsa kafein içermektedir. Fakat çoğu kişi çayın kafein içerdiğini bilmemektedir. Bunlar gibi kafein içeren içecekler uyku kaçırır. Bu nedenle ssuzluğumuzu gidermek için bitkisel çayları, meyve sularını ve özellikle suyu kullanmaktan vazgeçmemek gerekir.

3)Alkol: Çoğu kişi gece içtiğimiz alkolün iyi bir gece uykusuna sahip olmamıza yardımcı olduğuna inanır (yanlış bir düşüncedir). Doğrusu sonuçlar şunu gösteriyor ki; alkol, uyku düzenini bozan ve uykusuzluğa yol açan, derin uyku seviyesini düşüren bir etkendir. Alkol bağımlıları için uykusuzluk kaçınılmazdır. Bu nedenle alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Özellikle uyku saatinde tüketilen alkolün etkisi unutulmamalıdır.

4)Yatağa yat!: Televizyon izlerken uyuyakaldığınızda(sonra uyandığınızda) ve sabahın erken saatlerinde uyandığınızda tekrar uykuya dönmek oldukça zordur. Bunun sonucunda da kolay kolay uyuyamazsınız. Yatağınızda uyumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Çünkü uyumak için en güzel yer yataktır. Yatağınızın ne çok sert ne de çok yumuşak olmasına özen gösterin. Yatakta televizyon izlememeye dikkat edin. Ayrıca yatakta birkaç sayfa kitap okumak dinlendirici bir uyku için size yardımcı olabilir.

5)Düzeniniz şaşmasın: Eğer her gün aynı saatte yatarsanız bedeniniz bunu alışkanlık haline getirecektir. Aynı zamanda beyniniz dinlendirici bir uykuya sahip olmanız ve biyokimyasal dengenizi sağlamanız için programlanmış olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net