Mavi Ekran Hatalarının Sebepleri ve Çözümleri


Mavi Ekran Hatalari
Eminim ki dünyadaki bilgisayar kullanıcılarının yüzde elliden fazlası en az bir veya iki kez mavi ekran hataları ile karşılaşmıştır. Bunlar, çok sık rastlanan baş belası hatalardır. Bu yüzden mavi ekran hataları kimi zaman can sıkıcı sorun haline gelebiliyor. Abartısız olarak şunu söyleyebilirim ki bu tür bilgisayar hataları insanları yıldırıyor. Eğer bilgisayarınızın bakımı için zaman ayırıp bilgisayarınıza düzenli olarak bakım yapmazsanız bu tür korkunç hata mesajlarıyla, hata ekranlarıyla karşılaşmanız kaçınılmazdır.

"Mavi Ekran Hataları"nın birçok nedeni vardır. Bu hataları ortadan kaldırmak veya hatalarla karşılaşma olasılığını azaltmak için de birçok çözüm yolu bulunmaktadır.

Mavi ekran hatasının sebebi genellikle donanımsaldır (RAM, HDD, Anakart ...) . Hata, bilgisayarınızın bir donanımından kaynaklanacağı gibi yazılım hatalarından da kaynaklanabilir.

Aşağıdaki 5 temel ipucu, karşılaştığınız mavi ekran hatalarının sebepleri ve çözümleri konusunda size yardımcı olacaktır.

1) Bilgisayar Belleklerinden(RAM, Windows Belleği) Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Mavi ekran hatalarının büyük bir çoğunluğu RAM'den kaynaklanmaktadır. RAM'in arızalı olması, yanlış takılmış olması, takıldığı yerde bir problemin olması gibi durumlar, mavi ekran hatasıyla karşılaşmanızın nedenleri arasındadır. Bunun dışında düşük bellek kalitesinden dolayı da mavi ekran hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu problemi CMOS ayarlarından gecikme süresini 3'ten 2'ye şeklinde değiştirerek çözebilirsiniz. Çözüme ulaşamadıysanız yeni bir RAM almanız tavsiye edilir.

2) Anakarttan Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Anakartınızda bir problem varsa mavi ekran hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda hatayı çözmek için elinizden bir şey gelmez. O yüzden Anakarttan kaynaklanan mavi ekran hatalarının çözümü için yeni bir anakart almanız tavsiye edilir.

3) CPU'dan Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Mavi ekran hatalarının ana sebebi CPU değildir. Fakat hatanın CPU'dan kaynaklanma olasılığı da vardır. Bu durumda, CPU frekans ayarını (CPU Frequency) düşürerek çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz.

4) Donanım Sürücülerinin Hatalı Yüklenmesinden Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Yeni bir donanımın sürücüsünü yüklediğimizde veya donanım sürücülerinin güncellemelerini yaptığımızda bu hata karşınıza çıkabilir. Bu durumda, sürücünün yanlış yüklenmesi, sürücünün hatalı olması, donanım uyuşmazlığı gibi olasılıklar söz konusudur. Hatanın donanım sürücüsünden kaynaklandığını düşünüyorsanız bilgisayarınızı "Güvenli Mod"da çalıştırıp sürücüyü kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında bilgisayar donanımlarınızın uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir.

5) Birden Fazla Kullanılan Anti-Virüs Programlarından Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Bazı bilgisayar kullanıcılarında "ne kadar çok anti-virüs programı kullanırsam bilgisayarım o kadar çok korunur" anlayışı vardır. Oysaki bu düşünce tamamen yanlıştır. Hatta tam tersini düşünmek mümkündür. Sisteminizde kullandığınız anti-virüs programları birbirleriyle çakışır. Mavi ekran hatalarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. ,Sisteminizde birden fazla anti-virüs programı barındırmamalısınız. Bu nedenle anti-virüs programları konusunda "Bir tane kullanın, en iyisini kullanın" anlayışı daha doğrudur.
Tavsiye Mavi ekran hataları konusunda daha ayrıntılı bir döküman için buraya bakmanızı tavsiye ederim: Mavi Ekran Hataları ve Çözümleri

İtalya hakkında ilginç bilgiler


► İtalya'nın resmi adı "İtalya Cumhuriyeti"dir. Fakat İtalyanlar, İtalya ismini tercih etmektedir.
Roma, İtalya'nın başkenti olup M.Ö 753 yılında kurulmuştur.
► Roma, dünyanın başkenti anlamına gelen "Eternal City" ya da "Capital Mundi" isimleriyle anılır ve bilinir.
Milan, İtalya'nın ve dünyanın moda başkentidir.
► Roma, cumhuriyet ve imparatorluk haline gelmeden önce 7 tane kral vardı. Roma'nın birinci kralı Romulus, Roma'nın ünlü kurucusu oldu.
► Roma İmparatorluğu'nun birinci kralı Augustus Octavian'dır.

İtalya Bayrağı
► İtalya'nın bayrağı yeşil(doğa), beyaz(Alpler'deki kar) ve kırmızı(İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kan) renklerden oluşmaktadır. Daha dindar bir açıklamaya göre ise yeşil, umut ; beyaz, iman ; kırmızı, hayırseverlik, olarak simgelenmektedir.

► İtalya'nın yüzölçümü yaklaşık olarak 300.000 kilometrekaredir. (Yeni Zellanda: 280.000 kilometrekaredir)
► Avusturya, Fransa, Vatikan, San Marino, Slovenya ve İsviçre, İtalya'nın sınır komşularıdır. En uzun sınır komşusu İsviçre'dir.
► İtalya'da birçok İtalyan lehçesi kullanılmaktadır. Ancak İtalya'nın bugün konuşulan resmi dili, "Toskana Lehçesi"nden(Latin) doğmuştur.
İtalyanca bir Roman dilidir. İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Romanca gibi Latin dilleri ile benzerdir.
► İtalya nüfusunun yaklaşık yüzde yirmisi 65 yaşının üzerindedir.
► İtalya, spor arabaları ile ünlüdür. Ferrari ve Lamborghini tüm dünya tarafından bilinen İtalyan markalarıdır.
► Romeo ve Juliet, Julius Caesar, Othello, Antonius ve Kleopatra, Coriolanus, Cymbeline eserleri İtalya'da(Verona) geçmektedir. İtalya, birçok esere konu olmuştur.
► İtalya doğumlu pek çok ünlü kişilik vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Niccolo Machiavelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Antonio Stradivari, Donatello, Fra Angelico, Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Arşimet.
► Opera, İtalyan oluşturmasıdır.
► İtalyanlar birçok alanda birçok şey icat etmişlerdir. Keman, çello, piyano, mekanik saat, barometre, termometre, optik camlar ve telefon bunlardan bazılarıdır.
► İtalya'da yılda kişi başına düşen makarna tüketimi 25 kilogramdır.
İtalya Haritası
► İtalya, Avrupa ülkeleri içinde en düşük doğum oranına sahip ülkedir.
► İtalya'nın etrafı 5 deniz ile çevrilidir: Ligurya, Tiren, Akdeniz, İyon ve Adriyatik.
► İtalya çiftliklerinde en çok üretilen şeyler üzüm, patates, şeker pancarı, soya fasulyesi, tahıl, zeytin ve süttür.
Napoli şehri, Pizza'nın kaynağı olmuştur. Bilindiği gibi İtalya'nın "Napoli Pizzaları" meşhurdur.
► Po, İtalya'nın en uzun nehridir.
► Kolonya ve dondurma külahı, İtalya'da icat edilmiştir.
Euro benimsenmeden önce İtalya parası olarak lira kullanılıyordu.
Espresso Makinesi, İtalya'dan gelmektedir. Bilindiği gibi Espresso, İtalyan kahvesidir.
► Roma Katolik Kilisesi, İtalya'da bulunur ve İtalyanların yüzde doksan sekizi "Katolik"tir.
► İtalya'nın milli sporu futboldur.
► İtalya'nın milli yemeği makarnadır.
Bluebird adıyla bilinen Mavi Kuş, İtalya'nın milli kuşudur.
► İtalyan Kurdu, İtalya'nın milli hayvanıdır.
Zambak, İtalya'nın milli çiçeği olarak kabul edilir.
► İtalya, üç aktif volkana sahip bir ülkedir (Vezüv, Etna ve Stromboli).
17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilir. Çünkü 17, roman rakamlarıyla XVII şeklinde ifade edilir. Harflerin yerleri değiştirildiğinde "VIXI" elde edilmektedir. VIXI, İtalyanca'ya çevrildiğinde "I lived" yani "Yaşadım" anlamına gelmektedir. Yani "Öldüm, yaşamım bitti." anlamındadır. Bu yüzden İtalya'da 17 rakamı ile ilgili birçok ilginçlik vardır. Örneğin;  İtalya'da apartmanların 17. kata sahip olmaması, otellerde 17 numaralı odanın olmaması, alışılmamış bir durum değildir. Bazı havayolu şirketlerinde 17 numaralı koltuk yoktur. Ayrıca Renault'un R17 modelini İtalya'da R177 olarak sattığı da bir gerçektir.

Bilgisayar Klavyesi Alırken (4 İpucu)


Bilgisayar malzemeleri satan yerlerde birçok klavye çeşitleri vardır. Ucuzundan pahalısına, bilinen markasından bilinmeyen markasına kadar birçok çeşit... Birçok seçenek karşısında sizin için en uygun klavyeyi bulmak gerçekten çok zordur. Hangisini satın alcağınızı bilemezsiniz ( Acaba onu mu alsam yoksa bunu mu? ). Ya da hiçbirini beğenemezsiniz. Çünkü klavye alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmiyorsunuzdur. Oysaki Hangi standartlarına göz önünde bulundurmanız gerektiğini bilmek iyi bir klavye seçimi için önemlidir.

Aşağıda bilgisayar klavyesi alırken dikkat etmeniz gerekebilecek veya size yardımcı olabilecek 4 ipucu vardır.

1) Hoş bir dokunuş

Bu faktör, çalışma ve iş verimliliğinizi etkileyebilir. O yüzden dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Hoş dokunuşlu bir kalvye sizin iş ve çalışma verimini arttırabilir. Parmaklarınızı çok kullandığınız bir günde parmaklarınızın aşırı yorulmasını önleyebilir.
Klavyenin tuşları yeterince esnek olmalıdır (Ne çok esnek olmalı ne de çok sert). Tuşlara basınca tuşlar sallanmamalıdır. Sizin klavyeyi rahat ve hızlı kullanmanız açısından ve klavyenin sizin komutunuzu algılaması açısından bu özellik oldukça önemlidir.

2) Mükemmel Kalit

Bilgisayar klavyesi sık kullanılan bilgisayar donanımlarından birisidir. Bu nedenle klavye kalitesi, klavyenin ömrü ile doğrudan ilişkilidir. İyi bir klavye zarif, narin malzemelerden-maddelerden imal edilmiş ve özellikle tasarlanmış olmalıdır. Klavye üzerindeki tuşlar çıkartıp, takılabilir olmalıdır.
Bazı klavyelerde klavyeye su döküldüğünde klavyeye zarar gelmesini önlemek için tuşlar arasında su olukçukları bulunur. Bu durum klavyelere nitelik kazandırır. Eğer bilgisayar başındayken sıvı içeceklerle başınız dertte ise klavye satın alırken bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

3) Bağlantı Noktası (USB - PS/2)

Bazı kullanıcılar USB Klavye, bazı kullanıcılar da PS/2 Klavye kullanmaktadır. Eğer "Laptop"unuz varsa USB bağlantı noktaslı klavye, masaüstü bilgisayarınız varsa PS/2 Klavye kullanmanız daha uygundur (PC'ye takılı kalacaksa PS/2, tak-çıkar yapılıp kullanılacaksa USB önerilmektedir). Bu durum fare (mouse) için de geçerlidir.
NOT: USB, veri transferi bakımından PS/2'den daha hızlıdır. Fakat bu hız farkı hissedilmez. Ayrıca USB'nin PS/2'den daha sorunlu olduğu unutulmamalıdır.

4) Özel Tasarım

Bazen klavyenin çok iyi olması kullanıcıları tatmin etmez. Bu durumlarda kullanıcılar, klavyenin tasarımı, rengi kısacası görünümü konusunda kaygılanmaya başlar.  Bu nedenle sizin gözünüze hoş gelen klavyeyi seçmek de önemlidir.

İlginç Tasarımlı Klavyelerden Seçmeler

Klavye ve Tasarım
Klavye ve Tasarım



Klavye ve Tasarım
Klavye ve Tasarım

Rahat Uyumanın Etkili Yolları


Uykusuzluk, uyuyamama hastalığı, toplumumuzda giderek yaygınlaşmaktadır. Aslında bu yaşam tarzımızla alakalı bir durumdur. Hayatımızın sıkıntılı, stresli, zorlu geçmesinin bir sonucudur. Ev ve iş hayatımızdaki problemlerle uğraştığımızı düşünürsek günün sonunda rahat bir nefes almamızın, gevşememizin ne kadar zor olduğunu anlarız. Uyku eksikliği endişesi de uykusuzluk nedenleri içinde bir kısır döngüdür.

Rahat Uyumanın Yolları
Uykusuzluk sorununun çözümü için çeşitli ilaç ve yöntemler bulunmaktadır. Birçok kişi uykusuzluk için ilaç kullanmayı tercih etmektedir. Fakat ilaç kullanma eğilimi bizim için kötü sonuçlar doğurabilir. Sabah kalktığınızda halsizlik, yorgunluk, sarhoşluk gibi durumlar bizi rahatsız edebilir. Çünkü bu gibi durumlar bizi çalışma hayatınız da dahil olmak üzere her alanda olumsuz etkiler. Darbe yeriz, nakavt oluruz.

Sağlık sorunlarının çözümünde doğal yöntemleri kullanabilmek çok önemlidir. Bu ve yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı uykusuzluk sorunu için doğal çözüm yolları en iyisidir. Aşağıdaki 5 doğal ipucuyla uykuya dalmak, uykunuzu almak çok kolay. İşte dikkate alınması gereken ipuçları:

1)Sıcaklık Kontrolü: Uyuduğunuz odanın sıcaklığı oldukça önemlidir. Odanın sıcaklığının yüksek olması uyuyabilmeniz için bir engeldir. Oda sıcaklığını 21 santigrat (=70 fahrenayt derece) altında tutmanız sizin için iyi olacaktır. Soğuk havalarda yatağı gidip örtünmeden önce klimayı kapatın. Ve odanızdaki pencerelerin kapalı olduğundan emin olun. Çünkü açık pencereler, ısının dışaıya yayılmasına ve gürültünün içeri girmesine izin verir.

2)Kafein:  Öğleden sonra kafeinli bir şey tüketmek akılsızcadır. Çünkü kafein, beyni sürekli çok aktif tutar. Bu da uykunuzun engellenmesi anlamına gelmektedir. Çoğumuz sabahları kahve içeriz. Ondan sonra da gün boyunca kafein tüketmeye devam ederiz. Bunun en güzel örneği koladır. Bir başka örneği ise çaydır. Çay, az da olsa kafein içermektedir. Fakat çoğu kişi çayın kafein içerdiğini bilmemektedir. Bunlar gibi kafein içeren içecekler uyku kaçırır. Bu nedenle ssuzluğumuzu gidermek için bitkisel çayları, meyve sularını ve özellikle suyu kullanmaktan vazgeçmemek gerekir.

3)Alkol: Çoğu kişi gece içtiğimiz alkolün iyi bir gece uykusuna sahip olmamıza yardımcı olduğuna inanır (yanlış bir düşüncedir). Doğrusu sonuçlar şunu gösteriyor ki; alkol, uyku düzenini bozan ve uykusuzluğa yol açan, derin uyku seviyesini düşüren bir etkendir. Alkol bağımlıları için uykusuzluk kaçınılmazdır. Bu nedenle alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Özellikle uyku saatinde tüketilen alkolün etkisi unutulmamalıdır.

4)Yatağa yat!: Televizyon izlerken uyuyakaldığınızda(sonra uyandığınızda) ve sabahın erken saatlerinde uyandığınızda tekrar uykuya dönmek oldukça zordur. Bunun sonucunda da kolay kolay uyuyamazsınız. Yatağınızda uyumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Çünkü uyumak için en güzel yer yataktır. Yatağınızın ne çok sert ne de çok yumuşak olmasına özen gösterin. Yatakta televizyon izlememeye dikkat edin. Ayrıca yatakta birkaç sayfa kitap okumak dinlendirici bir uyku için size yardımcı olabilir.

5)Düzeniniz şaşmasın: Eğer her gün aynı saatte yatarsanız bedeniniz bunu alışkanlık haline getirecektir. Aynı zamanda beyniniz dinlendirici bir uykuya sahip olmanız ve biyokimyasal dengenizi sağlamanız için programlanmış olacaktır.
 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net