Sidney Liman Köprüsü


Sydney Harbour Bridge, Sidney'in en büyük turizm simgelerinden biridir. Özgürlük Anıtı, Eyfel Kulesi ve bilinen birçok yapıyla eşdeğer niteliktedir. Aynı zamanda, bu köprü Avustralya'nın en iyi bilinen ve fotoğraf çektirilen yerlerinden bir tanesidir. Manzara veya turistik gezi fotoğrafları arasında bu yapıyı görmeniz mümkündür.

8 yılda inşa edilen bu yapı önceleri 'coathanger' yani "askı" olarak biliniyordu (Şekli askıya benzemektedir). Fakat şimdileri sadece 'the bridge' yani köprü olarak isimlendirilmektedir. Resmi açılış tarihi Mart - 1932 olan Sidney Liman Köprüsü, 77 yaşındadır. Sidney Liman Köprüsü, kentin kuzeyi ile doğusunu birbirine bağlamaktadır. Köprünün yapımında 52 bin ton çelik kullanıldığı bilinmektedir (Dünyadaki köprüler içinde kendisini devasa çelik kemeriyle özgünleştiriyor).

sydney harbour bridge and coat hanger

Sidney'in bu köprüsü "Dünya'nın En Geniş Köprüsü" olma niteliğini taşımaktadır. Her bir yönde 8 trafik hattı ve 2 tane de demiryolu hattı bulunmaktadır. Ayrıca köprü üzerinde yaya yolu ve bisiklet yolu da bulunmaktadır. Köprü, 503 metre uzunluğundaki kemeriyle adeta Sidney'i kanatları altına alıyor. Köprü kulelerinden şehri izlemeniz mümkündür. Ayrıca köprüde yürüyüş yaparak o anın keyfini de çıkarabilirsiniz.

Sidney Liman Köprüsü'nün bir ucunda "Sidney Opera Evi" (Sydney Opera House) bulunmaktadır. Bu yapının görünütüsünü birçok "Sidney Liman Köprüsü" fotoğrafında görebilirsiniz. Özellike köprünün altında çekilen karelerde net bir şekilde görünmektedir.  Sidney Opera Evi, mimari açıdan oldukça önemli bir yapıdır. En ünlü ve değişik yapılardan biri olarak kabul edilen bu bina, operaya ilgi duymayan insanları bile kendisine çekmeyi başarmıştır.

Dünyanın en büyük doğal limanı olan Sidney Limanı'ndaki bu köprü gerçekten görülmeye değer nitelikte bir yapıdır. Havanın güzel olduğu bir günde köprü üzerinden eşsiz bir manzarayla karşılaşmanız mümkündür. Limanın ve köprünün görüntüsü akşam da bir başkadır. Havanın kararmasıyla birlikte muhteşem ışık seli arasında Sidney Liman Köprüsü gözünüze bir başka görünür. Gece yapılan liman turları ile bu güzelliği daha iyi görebilirsiniz. Resmi olarak "Port Jackson" adıyla bilinen Sidney Limanı'nın kıyıları boyunca park ve koşu alanları, kumsallar da uzanmaktadır.

Yılbaşı geceleri dünyadaki milyarlarca insanın televizyonların başında muhteşem havai fişek gösterilerini izlediği yer Sidney Limanı'dır. Dünyadaki yılbaşı kutlamalarının ünlü olduğu yerlerden bir tanesidir. Milyonlarca kişi yılbaşı gecesinde orada olmak ister. Sidney Limanı her yıl renkli gösterilere sahne olur. Yılbaşı gecelerini geçirebileceğiniz muhteşem bir yerdir.

Sidney, Avustralya'nın başkenti değildir (Avustralya'nın Başkenti: Canberra). Ama birçok yönden Avustralya'nın en önemli kenti niteliğindedir. Ülkenin en büyük kenti olması ve Sidney Limanı, Sidney Köprüsü ve Sidney Opera Evi gibi önemli kültür ve sanat merkezlerine sahip olması yönüyle Sidney, Avustralya'nın önemli simgelerinden biridir.

Resimlerin orjinal boyutları için resimlerin üzerine tıklayın.

Sidney Liman Köprüsü
Sidney Liman Köprüsü



Sidney Liman Köprüsü
Sidney Liman Köprüsü

1 yorum:

60+ Earth Hour Etkinliğine Katılın | fatihtoprak.com | { kişisel internet yamanağı } dedi ki...

[...] Saati,128 ülkeden 50 milyondan fazla insanın katıldığı küresel bir hareket haline gelmişti. Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü ve Roma’daki Kolozyum gibi [...]

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net