Makrome Sanatı Hakkında Bilgiler


Makrome; araçsız, elle yapılan ve birbiri arasından geçirilen iplerin meydana getirdikleri düğümlerle gelişen bir düğümleme sanatıdır.

Makromenin tarihi gelişimi: Makrome sözcüğünün kesin kaynağı bilinmemektedir. Ancak Paleolitik (Yontma Taş Devri) çağlardan beri birçok uygarlıkta makromenin temelini oluşturan düğümlerin değişik amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir.

Makrome
Yeryüzünde kurulan büyük uygarlıklar, makromeyi biliyor ve günlük yaşamlarında çeşitli amaçlarla uyguluyorlardı. Makromenin eski Mısır, Asur, Çin, Japon ve Kızılderililer tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Orta Asya Türk medeniyetinde de makrome yaygın bir şekilde kullanılmıştır.

Orta Asya'da yapılan kazılarda (M.Ö.850 yıllarına ait) makromeden yapılmış çeşitli eşyalar bulunmuştur. Bu da Türklerin makromeyi çok eski yıllardan beri eşya yapımında kullandıklarını gösterir. Topkapı Müzesi'nde "Padişah Giysileri Bölümündeki" kaftanlarda sim, sırma ve ipek ipliklerle yapılmış düğümler bulunmaktadır.

Avrupa'da makromeye 14.yüzyıllarda İtalya'da, 18.yüzyılda da İngiltere'de rastlanılmaktadır.

Makrome, günümüzde el sanatlarının vazgeçilmez dallarından biri olmuştur. Sarkaç, pano, abajur ev eşyalarının yanı sıra yelek, çanta ve kemer gibi kişisel eşyalarda da uygulanmaktadır.

Makrome
Makrome gereçlerinin tarihi gelişimi: Makrome sanatının ortaya çıktığı devirlerde insanlar samaşık, kamış, papirüs gibi bitkileri düğümleyerek bu sanatı uygulamışlardır. Ancak, bu malzemeleristenilen uzunlukta olmadığından keten, jüt gibi doğal bitkilerden iplik elde etmişlerdir. Daha sonra pamuk, yün ve ipek gibi ince lifleri bir araya getirip eğirerek daha sağlam ve kaliteli iplikler kullanmışlardır. Petrolün bulunmasıyla petrol kaynaklı ve diğer organik maddelerden sentetik lifler elde edilmiştir. Günümüzde pamuk, keten, jüt ve sentetik ipliklerden makrome ürünleri yapılmaktadır. Ayrıca fantezi işlerde, altın ve dümüş tel karışımlı iplikler ile simlerden yararlanılmaktadır.

Makromenin uygulandığı eski devirlerde, deniz kabukları, hayvan dişleri, tırnakları ve kemikleri süsleme amacıyla düğümler arasında kullanılmıştır. Günümüzde ise düğümler arasında cam, plastik, ağaç boncuklar ile halkalar kullanılmaktadır.

Makromenin kullanıldığı alanlar: Makrome tarih öncesi devirlerden beri çok değişik alanlarda geliştirilerek kullanılmıştır. Bu alanlardan en önemlileri şunlardır: Haberleşme, Arşivleme, Matematik, Avcılık, Denizcilik, Süsleme.

Süsleme: Makrome her çağda süsleme unsuru olarak dönemini korumuştur. Birçok uygarlık tarafından kullanılmıştır. Örneğin; Mısırlılar makromeyi püskül, saçak yapımında kadırgalarda kullanmışlardır. Asurlular (M.Ö. 609-900) av ve savaş giysilerini, atlarının örtülerini sık düğümlü püsküllerle süslemişlerdir. Çinliler ve Japonlar da makrome düğüm tekniklerini paket süslemede uygulamışlardır. Makrome ilk çağlardan beri çeşitli gereksinimleri gidermede kullanılmıştır. Eşyaların yapıpımı sırasında makromedeki güzellik hiçbi zaman ihmal edilmemiş, hep ön plana çıkarılmıştır. Günümüzde de giyim, çarşaf, masa örtüsü ve dekoratif eşya süslemelerinde yaygın bir şekilde makrome kullanılmaktadır.

Resimlerin orjinal boyutları için resimlerin üzerine tıklayın.

Makrome Sanatı
Makrome Sanatı



Makrome Sanatı
Makrome Sanatı

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net