Ceplerde taşınan büyük risk


Teknoloji, teknolojik ürünler, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Teknolojinin günden güne gelişiyor olması da bir gerçektir.

cep telefonu ve beyin kanseri
Teknolojinin gelişmesinin işlerimizi kolaylaştırma, zamandan kazanma gibi yararlarının yanında bir o kadar da zararları mevcuttur. Örneğin, cep telefonları. Cep telefonları yanımızda olduğu sürece neredeyse her yerde, herkese sadece bir telefon kadar uzağız. Hayatımıza yön veren cep telefonunun yararlarını saymakla bitiremeyiz belki. Ama bir teknoloji harikası olan bu cep telefonlarının zararlarını da bilmek gerekir(Cep telefonlarının radyasyon yayması gibi). Sadece bilmek mi? Hayır. Bilmek ve gereğini yapmak gerçekten çok önemli. Bahsetmek istediğim şey, cebimizde taşıdığımız ve saatlerce gereksiz konuşabildiğimiz "Cep telefonları ve Zararları"dır.

Günümüzün en önemli iletişim aracı nedir sorusunun yanıtının cep telefonlarıdır olması şaşırtıcı bir şey değildir. Çünkü gerçekten öyledir. Cep telefonları, günümüzün en önemli iletişim aracıdır. Çünkü, hemen hemen herkes de bir cep telefonu var. Hatta bazı kişilerde birden de fazladır. Bu dönemde herkesin yanında bir bilgisayar bir de internet bağlantısı olamayacağı için sahnede şu an iletişim ihtiyaçları için cep telefonları vardır.

Manyetik Dalgalar ve Beynimiz
Günlük hayatta iletişimimizin bir parçası olan cep telefonları aslında büyük bir kanser riski taşımaktadır. Yani cep telefonları kanser ediyor. Kurduğum son cümle kanıtlanmış bir şeydir. Ve kanser uzmanlarına göre cep telefonlarının sigaradan bir faydası yokmuş. Bundan yaklaşık bir sene önce (2008 yılında) dünyanın önde gelen kanser uzmanları Washington'da bir toplantı yapmıştı. Toplantıya katılan uzmanlar, cep telefonu kullanmakla beyin kanseri arasındaki doğrudan ilişkiyi, sigara içmekle akciğer kanseri olma olasığını, riskini eşdeğer görmüştü(Bazı yerlerde bu riskin cep telefonlarında daha fazla olduğunu okudum). Dünyada 3 milyardan fazla kişinin cep telefonu kullandığını düşünürsek ve bunların çoğunun da çocuk ve  genç yaşta olduğunu göz önünde bulundurursak gelecek kuşaklardaki beyin kanseri vakalarını düşünmek tam bir kabus olur.

Cep telefonlarından tamamen vazgeçmek veya uzak durmak imkansızdır. Bunun imkansız olması kansere boyun eğmemiz anlamına da gelmez tabiki. Bu riski en aza indirmek yapılabilecek en mantıklı şeydir. Cep telefon konuşmalarımızı uzun tutmamak, kulaklık yardımı ile konuşmak akla gelen ilk şeylerdir. Ve özellikle gece yatarken cep telefonlarının bizden uzak olmasına ve hatta odada bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü gece uykusunda bağışıklık sistemi zayıflamaktaymış. Bu yüzden geceleri cep telefonlarının manyetik dalgalarından her zamankinden daha fazla etkileniriz. Bu, gece yatarken cep telefonlarını yastıklarının altlarına koyanların dikkat etmesi gereken bir konudur. Cep telefonunun zararları bunlarla sınırlandırılmamalıdır. Telefon dalgalarının etki edebileceği her alan bir risk taşımaktadır. Gömlek cebinde taşımak(kalbin çalışmasını etkiler), cepte taşımak(kısırlığa yol açabilir) örnek olarak verilebilir.

Cep telefonu kullanımının uzun vadede çağın hastalıklarından biri olan kansere neden olabileceği göz ardı edilmemelidir. Teknoloji geliştirmek bir sorumluluktur. Bu yüzden üreticiler bu sorumluluğun farkında olmalıdır. Cep telefonu üreticileri bu riski en aza indirene kadar ceplerde taşınan bu riski bilerek hareket etmeliyiz.
Ne derece doğrudur bilemiyorum ama bu konuyla ilgili "en zararlı cep telefonu hangisidir" diye bir haber buldum. Daha çok risk taşıdığı söylenen telefon marka ve modelleri var. Ve bu konuda ölçüt kabul edilen sar değeri hakkında bilgi verilmiş. Bakmanızı tavsiye ederim: http://www.memurlar.net/haber/135970

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net