Geçmek bilmeyen, sürekli yorgunluk hali


Sürekli devam eden yorgunluk, bireyin yaşamını tüketen, yaşam kalitesini düşüren zayıflatıcı bir rahatsızlık olabilir. Birçok kişinin yakındığı "Kronik Yorgunluk Sendromu", bazı belirtilere ve sonuçlara işaret eder.

Kronik yorgunluk hali, geçmek bilmeyen, sürekli olan ya da tekrarlayan durumu ifade eder. Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS), Fibromiyalaji benzeri bir rahatsızlıktır.

Genel olarak, sürekli yorgunluk hali yaşayan bir hastanın altı ay ya da daha uzun süredir bir takım şikayetleri vardır. Bunlardan bazılarıları şu şekilde sıralanabilir:

Sürekli yorgunluk hali
- Açıklanamayan ağrılar; genellikle vücut boyunca ya da şişkinlik ve kızarıklık belirtisi olmadan ağrının bir bölgeden başka bir bölgeye taşınması şeklinde hissedilir.
- Konsantre olamama.
- Hafıza kaybı.
- Boyun veya koltuk altı lenf nodu
- Sürekli yorgunluk hali.
- Fiziksel ve zihinsel egzersizden 24 saatten fazla bir süre sonra şiddetli yorgunluk hissetme.
- 7-8 saatlik bir uyku sonrasında bile kendini yorgun veya yetersiz dinlenmiş gibi hissetme.
- Bazı psikolojik belirtiler: sinirlilik, ruh hali, ya da panik atak.

Ne yazık ki, "Kronik Yorgunluk Sendromu"nun tanı koymada yarar sağlayacak herhangi bir testi yoktur. Ancak bir takım belirtilere göre yorum yapılabilir. Kronik yorgunluk yaşayan birey, kendini tamamen yıpranmış hisseder. Fiziksel ve mental aktivite sonrası tüm vücutlarında bitkinlik, halsizlik söz konusudur. Günlük yaşantıda normal işlerde dahi kendilerinde normal bir birey kadar güç bulamazlar.

Kronik yorgunluğun nedeni net olarak bilinmemektedir. Tıp dünyası için bazı kısımları aydınlık değildir. Bu nedenledir ki "Kronik Yorgunluk Sendromu"nun tam bir tedavisi de yoktur. Ancak, yaşam kalitesini yukarıda tutmak adına bir takım yöntemlerle daha iyi bir yaşam sürülebilir. Ayrıca, ilaç tedavisi ile geçici çözümler bulmak mümkündür.

Kronik yorgunluğun olumsuz etkileri uygun bir yaşam tarzıyla bir parça giderilebilir. Daha yüksek yaşam kalitesi adına bazı şeyleri yapmak, bazı şeylerden de uzak durmak yerinde olacaktır. Geçmeyen yorgunluğum var diyenlere tavsiye edilebilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

- Stresten uzak durun.
Sürekli devam eden yorgunluğu olan bireyler, stresli bir yaşam tarzıyla kendilerini daha da yorgun hissedecektir. Sürekli bir yorgunluk hissi olmayan normal bir bireyin dahi stres nedeniyle hasta olacağı unutulmamalıdır.

- Dengeli ve düzenli beslenin.
Vücut dengenizin ihtiyacı olan her şeyi, özellikle vitaminleri, yeterli ölçüde ve zamanında almanızı sağlayacaktır.

- Düzenli egzersiz yapın.
Kan dolaşımınız hızlanacaktır. Kanın vücuttaki dolaşımı, vücudunuzdaki tüm yapılara yeterli besin ve oksijeni sağlar. Kalp kasınız başta olmak üzere tüm vücudunuz daha kuvvetli olacaktır.
Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonu salgısı artacaktır. Beyin dokuları tarafından salgılanan endorfin hormonunun işlevi, ağrının şiddetini azaltmak ve vücuda daha az rahatsızlık vermesini sağlamak için sinirleri uyuşturmaktır. Kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Son olarak vücudunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin. Ne söylediğine kulak verin. Vücudunuz iyi hissetmek istiyor. "Kronik Yorgunluk Sendromu" ile mücadelenizde kolaylıklar dilerim.
 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net