TC Kimlik Numaralarının Algoritması


Bildiğiniz gibi yıllardır kullanılmakta olan "TC Kimlik Numarası Dorğulama Sistemi" kısa bir süre önce kaldırıldı.  21.05.2009 tarihinde "Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü"nün sayfasından hiçbir açıklama yapılmadan kaldırılan bu sistem çoğu kişinin işine yarıyordu. Özellikle anonim katılımı engellemeye çalışan ciddi internet siteleri için oldukça önemli bir servis idi. Personel veya müşteri bilgilerini doğrulamak amacıyla da tercih ediliyordu. İnternetten alışveriş yapacak kişiler arasında bir güvenlik önlemi olarak da kullanıldığına şahit oldum.

Tc Kimlik Numarası
Ne yazık ki uzun yıllardır ücretsiz olarak kullanılan bu sistem http://tckimlik.nvi.gov.tr/Web/default.aspx sayfasından kaldırılarak  farklı bir isim altında (Kimlik Paylaşım Sistemi) ücretli olarak herkesin hizmetine girmiştir. Peki neden böyle bir şey yapıldı? Gerçekten merak konusu. Edindiğim bir takım bilgilere göre e-devlet uygulaması ve güvenlik nedeniyle böyle bir şey yapılmış. Fakat akıllarda soru işaretleri oluşuyor. Servis güvenli değilse neden bugüne kadar sorunsuz bir şekilde kullanıldı? Önemli bir güvenlik sorunu var ise bu servis neden KPS (Kimlik Paylaşım Sistemi) adı altında ücretli olarak  devam ediyor?

Bahsetmek istediğim bir diğer konu ise bu servise ihtiyaç duyanların, ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarıdır. Çünkü hal böyle olunca alternatif çözümlere ihtiyaç duyuyor insan. Ufak bir araştırma sonucu kimlik numaralarının formülünün olduğunu öğrendim. Aynı zamanda doğrulama sistemine ihtiyaç duyanların bu formülü kullandığını anladım. Algoritma ile küçük web siteleri ve programlar bile hazırlanmış. Yalnız bu algoritma ile sadece kimlik numarasının geçerli olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. "Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü TC Kimlik Numarası Doğrulama Sistemi" gibi değil. O yüzden ihtiyacın tam anlamıyla karşılandığı söylenemez. Çünkü art niyetli kişiler bu algoritmayı biliyor olabilir. Hatta algoritmayla uğraşmak yerine başkalarının TC kimlik numaralarını kullanırlar. Sonuçta kötü yine kötüdür. Bu algoritmaya göre yazılan kodlar işe yarıyor olsa da gördüğünüz gibi ihtiyaçları karşılamıyor. Biraz da algoritmadan bahsedeyim.

TC Kimlik No Algoritması Hakkında:

algoritma
Kimlik numaraları on bir basamaklı sayılardan oluşmaktadır. Yani on bir hanelidir. Algoritmadaki örnekler için Mernis Projesi kapsamında Atatürk'e verilen kimlik numarısını kullanacağım: 10000000146 [ Not: Sonundaki 46 rakamı algoritmadan kaynaklanmaktadır. Algoritmaya göre ilk numara olmaktadır. 10000000146 . Ayırca bununla ilgili hoş bir tesadüfte söz konusudur. İlk nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılında Atatürk 46 yaşındaydı. ] Kendi kimlik numaranızda deneyebilrisiniz.

- Aslında kimlik numaralarımızın ilk dokuz basamağı bizim kimlik numaramızı belirlemektedir. Çünkü son iki basamak algoritmaya göre oluşturulmaktadır.

Formül:
a] 1. 3. 5. 7. ve 9. basamaklarının sayı değerleri toplamının 7 katından, 2. 4. 6. ve 8. basamaklarının sayı değerleri toplamı çıkartılır. Elde edilen sonucun 10'a bölümünden kalan(yani mod10) kimlik numaralarımızın 10. basamağına eşittir.
b] 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 10. basamaklarının sayı değerleri toplamı 10'a bölünür. Elde edilen kalan(yani mod10) bize kimlik numaralarımızın 11. basamağını verir.
1 0 0 0 0 0 0 0 1 4 6
(1+0+0+0+1)*7 - (0+0+0+0) = 4(mod10)
(1+0+0+0+0+0+0+0+1+4) = 6(mod10)

Temel formül budur. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası sayfasından daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Sayfanın son iki cümlesinde iki farklı formül daha anlatılmaktadır ("Üzerinde basit" ve "Ayrıca" diye başlayan cümleler).

Kimlik numaralarımızın algoritması bu şekildedir. Algortimadan da anlaşılacağı üzere tek rakamla biten bir TC kimlik numarası yoktur. Neden bütün TC kimlik numaralarının çift sayı olduğu başka bir deyişle çift rakamla bittiği sorusu da cevap bulmuş oluyor.

"TC Kimlik No" algoritması için yazılan kodlara ihtiyacı olanlar buralardan faydalanabilir. Örnek uygulamalara da bakabilrisiniz:
-Microsoft SQL Server - TC Kimlik No Doğrulama Algoritması
-TC Kimlik numarası doğrulama kodları ve örnek uygulaması
-TC Kimlik No Algoritması - C#/VB

Bir Nostaljik Oyun Tetris


Tetris Ekran Görüntüsü
Tetris için çocukluğumuzda elimizden düşürmediğimiz bir oyun demek mümkündür herhalde. En azından ben diyebilirim. Benim için internetin olmadığı dönemde tetris vardı. Kardeşimden sakladığım "Gameboy"umda oynadığım güzel oyunlardan birisiydi. Bu oyunu ilk defa Gameboy ile oynamıştım. Arkadaşım Burak ile kimi zaman onların evinde kimi zaman bizim evimizde öğle saatlerinde ballı ekmek yiyerek oynadığımız günleri bilirim (Ne günlerdi be). O zamanlar sadece Gameboy ile oynanabilen "Tetris" önemini yitirmemiş, eskimemiş, kaybolmamış olacak ki günümüze kadar gelsin. Telefonlarda hatta internet sitelerinde hala oynanabiliyor olması da bunun bir göstergesidir bence. Super Mario gibi nice nostaljik oyunlardan birisidir.  Kimi zaman saatlerce, hırslanarak oynadığım güzel bir oyun ...

aleksey pajitinov
Bazı hatıralarımızla beynimizde belki unutulmazlar arasına giren "Tetris"i kim yapmış, nasıl yapmış diye merak etmemek mümkün değildir. ntvmsnbc'de "Tetris hala işe yarıyor" başlıklı haberi gördükten sonra doğrusunu söylemek gerekirse merak ettim ve "Tetris'in tarihi" hakkında bazı bilgiler edindim. Bunları derledim ve paylaşıyorum.


Eğer bir tetris hayranıysanız, Tetris bloklarının hazırlanışını değişik bir şekilde anlatan "Tetris'in Görünmeyen Yüzü" adlı kısa videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Eğlenceli bir video olmuş ...


- Tetris'i kim, ne zaman bulmuştur? : Rus bir bilgisyar mühendisi olan "Aleksey Pajitnov" tarafından 1985 yılının haziran ayında bulunmuştur (Geçtiğimiz haziran ayında Tetris'in 25. yaşı kutlanmıştı). Tetrisi bulan kişi olarak Aleksey Pajitinov bilinse de onun asistanları Dmitry Pavlovsky ve Vadim Gerasimov'un da ismi geçmektedir.

+ Aleksey Pajitnov: 1996-2005 yıllarında Microfot adına çalışmıştır. MSN Games ve Xbox 360 için oyunlar tasarlamıştır. Şu an WildSnake Software şirketinde puzzle oyunları tasarlamaktadır.

+ Dmitry Pavlovsky: Malesef pek bir bilgi bulamadım.

+ Vadim Gerasimov: Şu an Google'da mühendis olarak çalışmaktadır. Kişisel web sitesine buradan ulaşabilrisiniz: http://vadim.oversigma.com/ . Web sitesinde "Tetris Stroy" başlıklı bir ingilizce yazı var. Okumanızı tavsiye ederim. Tetris'in hikayesini kendi hayatını baz alarak anlatmış. "İlk Tetris Oyunu"nu yani Bilgisayar ortamında çalışan Orjinal Tetris'i indirebilrisiniz.

-Tetris ismi nereden geliyor? : "Tetra" Yunancada 4 sayısını ifade etmektedir. "Tenis" ise Aleksey Pajitnov'un en çok sevdiği spordur. Anlaşıldığı üzere tetris ismi "Tetra" ve "Tenis" sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur.

- Peki neden 4 yani "Tetra" ? : - 90'lı yıllarda oldukça popüler olan Tetris oyunun kısa tarihi -
"SSCB Bilimler Akademisi Bilişim Merkezinde çalışan 29 yaşındaki genç Pajitnov,1984 yılında, işi gereği sanal zeka ve dil algılama problemleriyle uğraşırken, beyni çalıştıran bir bilgisayar oyun programı yazmaya karar verdi.
Oyunun, ilk başta klasik Pentomino Puzzle'ın gelişmiş versiyonu olarak yazılması düşünülse de, o dönemin teknolojisiyle bu yeni versiyonun gerçek zamanlı oynanması imkansız görüldü. Oyundaki her figürün bir karesini azaltarak toplam dört kareden oluşan figürlerle işi daha da kolaylaştırmayı kararlaştıran Pajitnov, oyunu da Yunancada 4 anlamına gelen "tetra"dan esinlenerek "tetris" olarak adlandırdı.

Tetrisi 1985 yılı haziran ayında hayatımıza sokan Aleksey Pajitnov, oyun dünyasında yaptığı hizmetlerin karşılığı olarak 2007 yılında "Game Developers Choice Awards First Penguin Award" ödülünü kazandı."


Tetris hakkında söylenenler veya söylenmesi gerekenler:
-  ekşi sözlükteki yorumlara bakmadan geçmeyin derim. Değişik yorumları yazmak istedim fakat seçemedim: http://sozluk.sourtimes.org/?t=tetris
-  Birçok web sitesinden oynayabileceğiniz bir oyun oldu demitşim. Gerçekten de öyle. Oyun sitelerinde bile bulabileceğiniz bir şey. Bilgisayarda oynamak pek zevkli olmayabilir ama bir denemek isterseniz buyrun: http://www.freetetris.org/
 
Copyright 2009-2013 © trksh.org - Takip eden geride kalır.
Gizlilik
Teşekkürler bloggerthemes.net